Vi har utviklet og designet mange nettsider. Som oftest har kunden et ønske om hvordan nettsiden skal se ut. Vi utfører som oftest etter kundens ønske, men vi har også satt ned foten noen ganger.
Det er viktig å tenke design og brukervennlighet. Vi kan ikke ta utgangspunkt i allerede eksisterende nettside om siden er helt «rævva»…

Når vi gjennomfører den kreative prosessen med å komme frem til designet til nettsiden, er det 7 punkter vi går igjennom.

1. Balansert design. 
Veldig enkelt å forholde seg til. Man må ha innhold fordelt utover siden på en ryddig måte. Alle artikler kan f.eks. ikke ligge langs høyre side og ingenting til venstre. Dette sier seg nesten selv, men det er mange som tråkker feil her. Det er veldig gøy og leke med dette. Spesielt med «flytende» elementer som plutselig blir synlig/har et unikt bevegelsesmønster.

2. Kolonner og høyde
Vi deler gjerne opp nettsiden i kolonner/grids. Dette går litt under det å balansere designet som beskrevet i punkt 1. Men, også med fokus på høyde. Fullside? Halvside? Inntrykk som ligger «bak» helsiden? Det finnes mange kreative og morsomme metoder å sette opp dette på. Vi må ofte speile bedriften. Er det et kreativt markedsbyrå vi utvikler for, så kan man også ha en kreativ og leken nettside. Et advokatfirma vil kanskje ha det noe mer «nedpå» og mer fokus på rent design. Her kommer også kunde til oss med et ønske som vi utfører. Om våre kreative hoder tar i litt for mye, så er det fint med kunder som sier ifra 🙂

3. Fargevalg
Har dere allerede en eksisterende logo med farger? Da kan det være greit å ta utgangspunkt i dette. Med en nøytral logo kan dere velge fritt. Kanskje en farge som matcher deres produkter/tjenester? For kraftige farger tar seg sjeldent fint ut på nett. Men, det fungerer også greit innimellom. Vi har optimalisert nettsiden til Fangene på Fortet i Nydalen. Her snakket vi knall oransje, men fargen fungerer fint på denne nettsiden. 2 hovedfarger og 1 «bygg» farge er et fint utgangspunkt. Det å blande inn flere enn 3 farger på en nettside kan fort virke rotete. Det er forsket masse på hvilke farger vi mennesker oppleves som mest behaglige, seriøse, etc.. Det er en god grunn til at både facebook og tvitter benytter en lyse blå farge.

4. Bilder må passe sammen
Først… En god nettside er ikke avhengig av flotte bilder, men det hjelper på. Men, om man setter opp et design med vidt forskjellige bilder uten sammenheng, kan dette fort virke rotete. Det er fint når bilder har samme fargetoner som resten av nettsiden. Om man selv eier bilde, er det en enkel sak og endre litt på fargene i photoshop for å få en finere flyt på nettsiden.
Bilder er et stort tema vi kommer til å skrive mer om senere.

5. Tekst / Fonter
Hva er en font spør du? Skrifttypen. Du har kanskje hørt om Times new roman? Arial? De fleste som bruker word eller andre skriveprogammer er godt kjent med muligheten for å endre skrifttype. Dette er også tilfellet på nettsider. Noen fonter tar seg bedre ut på nett enn andre. Først og fremst er det viktig at fonten er «google-godkjent». Roboten som besøker nettsiden din fra de store søkemotorene må kunne forstå hva som står for å ideksere nettstedet. Du vil vel bli funnet på nett? Vi kommer opp med forslag til flotte skrifttyper som fungerer fint. Man skal enkelt kunne lese det som står. Størrelsen er også viktig. Vi benytter programvare som går igjennom samtlige tekster på nettsiden for å se at siden oppfyller de krav som er satt. En tydelig og fin font er viktig!

6. Bakgrunn
Helt hvit? Helt svart? Grått? Bilde? Film? Det er ikke et enkelt svar på dette. Forskjellige bakgrunner skal brukes på forskjellige seksjoner av nettsiden. Som en «velkommen til oss» kan det kanskje være aktuelt med en film eller noen fine bilder. Videre er det viktig å tenke på at elementer, tekst og innhold må passe med bakgrunnen. Flere nettsider og utviklere legger tekst på bilder og film som er umulig å lese tydelig. Om man absolutt er «nødt» til å legge tekst på f.eks. et bilde, så pass på å bruke en fremhevet bakgrunn også på teksten som «hjelper» teksten med å bli godt synlig. Dette kan være så enkelt som å legge til en «ramme» på teksten som får den tydligere frem. Bakgrunn er et morsomt tema og noe som utgjør en nokså stor del av nettsiden. Selv er vi veldig glad i fargen – hvit. En ryddig bakgrunn, er en fin bakgrunn. Da kan vi heller ha fokus på andre elementer.

7. Alt må passe sammen
Sist men ikke minst. Når alle elementer er lagt opp, bakgrunner, tekst, bilder, osv… Så må alt tilpasses så det «hører sammen». Ingen liker en rotete nettside. Enhet og konsistens er et viktig begrep.
Linkbygging og likt design gjevnt over på hele nettsiden er viktig og gir den besøkende en følelse av å være på «1 nettside», selv om vedkommende klikker seg rundt. En ting er at menyen øverst og kanskje footer neders er lik, men designmessig er det viktig at alle sider også passer.

Vi elsker å bygge fine nettsider. Vil du ha en fin nettside? Da tar vi en prat!

Kontaktskjema finner du ved å trykke på meg. 

Legg igjen en kommentar